Yangın Kapıları Bakımı
Yangın Kapıları Bakımı nasıl olmalıdır?
Yangın kapıları, yangın durumunda can ve mal tasarrufu sağlayan mühendislik ürünleridir. Düzenli olarak denetlenmeleri ve bu sayede en iyi şekilde performans göstermelerine izin verilmelidir. Bakımları çok önemlidir.
Serbest çalışma tipi kapatıcılarla donatılmış kapılar, özellikle düşük bina kullanımının muhtemel olduğu durumlarda, gece boyunca kapalı tutulmalıdır. Yoğun 7/24 binalar için (örneğin hastaneler) yangın kapıları en az haftada bir kapatılmalıdır. Tüm yangın kapıları, kapıyı daha sık kullanarak, herhangi bir açılma sorununu yakından takip etmek gerekir. Kapının ya da kapıların tam kapanır olduğu kontrol edilmelidir.
Kapıların kapanmamasının birkaç nedeni vardır: –
Yabancı cisimler veya diğer nesneler kapıyı tıkayabilir.
Duman contaları yanlış takılmış veya hasar görmüş olabilir.
Bir mandal takılıysa, arızalı olabilir veya yağlama gerektirebilir.
Kapatma tertibatının ayarlanması gerekebilir, ancak kapının gereğinden fazla zorlanmadan açılmasını sağlamak için bu sadece son çare olarak ve çok dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.
Şişen mühürler düzenli olarak, 6 aydan daha uzun olmayan aralıklarla kontrol edilmeli ve hasar görmüş veya eksik olanları değiştirilmelidir. Belirlenen performans potansiyelini korumak için, değiştirme contaları orijinali ile aynı marka, boyut ve tipte olmalıdır. Ancak, orijinal ile aynı boyutta herhangi bir şişen mühür, hiç olmamasından iyidir.
Menteşeler, kilitler, mandallar, kapatıcılar, yer yayları vb. Gibi mekanik parçaların zaman içerisinde aşınmaları muhtemeldir. Bakım hükümleri,
donanım tedarikçisinin bunların bilindiği yerdeki tavsiyelerine uygun olmalıdır. Aksi takdirde, kilitler ve mandallar ara sıra hafif yağlama gerektirebilir.
Bazı menteşeler, ek yağlama gerektirmeyecek kendinden yağlamalı yataklar kullanır.
Bir yangın kapısındaki aşınmış donanımın değiştirilmesi gerektiğinde, temel öğeler, mümkün olduğunda orijinaliyle aynı özelliklere sahip ürünlerle değiştirilmelidir. Aksi takdirde, menteşeler, mandallar, kilitler, gömme cıvatalar, kapaklar ve diğer taşıyıcı veya emniyet donanımı öğeleri orijinal öğelerle aynı tip ve büyüklükte olmalı ve istenen performansa sahip ahşap yangın dereceli kapılarda kullanım için kanıtlanmış olmalıdır. . Metal kapı setlerinde başarıyla test edilmiş olan donanım ahşap kapı setleriyle kullanım için uygun olmayabilir. Şişen contalar, menteşe bıçaklarının altında, uç plakaları için kilitler / mandallar, çarpma plakaları ve / veya daha yakın fittinglerle ve gömme cıvata girintilerinde kullanılmış olabilir. Bu contalar, mümkünse aynı malzemeden contalarla değiştirilmelidir; alternatif olarak, hasarsızsa, bunlar yeni donanımlarla birlikte kullanılmalı ve yeniden kullanılmalıdır. Bu uygulamalarda kullanılan şişen contalar veya macunlar genellikle düşük basınç tipidir.
Yedek donanım dikkatli bir şekilde çıkarılmalıdır.